Храна

Природни антиоксиданти: који производи их садрже

Антиоксиданси су супстанце које помажу у борби против оксидативног стреса у телу, штитећи ћелије од штетних слободних радикала. Да би тело обезбедило антиоксидансе, следећи производи се могу укључити у исхрану:

Воће и бобице: Бобичасто воће као што су јагоде, малине и црвене рибизле, као и воће као што су поморанџе, грејпфрут и јабуке, садрже велике количине витамина Ц, који је снажан антиоксиданс.

Зелено поврће: Броколи, спанаћ, купус и друго зелено поврће богато је витамином Е, који помаже у заштити ћелија од оксидације.

Тамна чоколада: Тамна чоколада садржи флавоноиде, који су моћни антиоксиданси. Важно је одабрати чоколаду са високим садржајем какаа (више од 70%).

Орашасти плодови и семенке: Орашасти плодови, бадеми, сунцокретово семе и ланено семе садрже велике количине витамина Е, који помаже у заштити ћелија од оксидације.

Чај: Зелени и црни чај садрже катехине, који су моћни антиоксиданси и могу помоћи у смањењу ризика од срчаних болести и рака.

Маслиново уље: Маслиново уље је богато мононезасићеним масним киселинама и витамином Е, који помажу у заштити ћелија од оксидације.

Укључивање ових производа у вашу исхрану помоћи ће телу да обезбеди снажне природне антиоксиданте који јачају ваше здравље и подржавају одлично функционисање ћелија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *